MBT Biológia - www.mbt-biologia.hu - info@mbt-biologia.hu | nyomtatta: vendég


Főoldal FTK programajánló 2023. tavasz

FTK programajánló 2023. tavasz

Közzétette: Mecsnóber Melinda 2023. 02. 07. Olvasottság:1253

Fiatalok Természetismereti Klubja

FTK programajánló 2023. tavasz


2023. március 4.: Odúellenőrzés és kora tavaszi séta a Béka-tónál
Amikor nyílni kezd a hóvirág, és feltűnnek az első kontyviráglevelek a János-hegy északi oldalában, eljött az ideje felkeresni béka-tavi odútelepünket is. Éneklő cinegék és csuszkák között vágunk neki, hogy rendbe tegyük az odúkat, feljegyezzük, kik költöttek bennük az előző évben, és ha szükséges, kijavítsuk a hibákat, vagy újakat helyezzünk ki a régiek helyett. Szeretettel várunk benneteket, hogy tanúi legyetek az erdők és a vizek ébredésének a Budai-hegység eme nem is annyira eldugott szegletében.

Részletek és jelentkezés: Herényi Márton2023. március 11.: Beporzók Napja a Természettudományi Múzeumban
A beporzók rendkívül fontosak az életünkben, hiszen nélkülük nem csak kertjeink lennének sivárak, de az asztalunkra kerülő étel is megcsappanna. Nem beszélve arról a biológiai sokféleségről, amely az ő jelenlétüknek köszönhető. Az ő védelmükre hívja fel a figyelmet a Beporzók Napja, amely ebben az évben első jelentősebb, nevezetesen az ötödik évfordulójához érkezett. E magyar kezdeményezésre létrehozott Jeles Napon az FTK a kezdetektől fogva részt vesz a Természettudományi Múzeumban tartott bemutatóival. Akárcsak az elmúlt években, most is rengeteg izgalmas programmal várjuk a kisebb-nagyobb érdeklődőket. Látogassatok meg bennünket, vagy gyertek önkéntesnek!

Részletek és jelentkezés leendő önkénteseknek: Herényi Márton2023. március: Esti lepkészet a Budai-hegységben
A tavasz közeledtével egyre több éjjeli lepke bújik elő téli rejtekhelyéről vagy bábjából. Mivel ilyenkor még kevés táplálék van terítéken, a lepkecsalétek különösen népszerű tud lenni köztük. Azonban más érdekes fajokkal is találkozhatunk ilyenkor, pl. röpképtelen, csonka szárnyú lepkékkel, és ha szerencsénk van, akkor természetvédelmi szempontból értékes ritkaságokkal is.
A pontos időpont az időjárástól és egyéb tényezőktől függ, úgyhogy jelentkezzetek, és a program előtt nagyjából egy héttel értesítünk benneteket.

Részletek és jelentkezés: Tóth Balázs2023. június 10.: Evezés az Ipolyon
Ez a félév sem múlhat el börzsönyi túra nélkül. Most viszont nem a szárazföldön szeljük át az erdőket, hanem a hegységet északi és nyugati irányban körülölelő Ipolyra készülünk egy egynapos vízitúrára. A folyó alsó szakaszán tervezünk végigevezni, mely kezdetben még sekély, keskeny és vadregényes, majd ahogy közeledünk a Dunánál lévő torkolatához, úgy válik egyre szélesebbé. A vízről pedig az élővilág egy egészen más arcát ismerhetjük meg, mint az erdőket járva.

Jelentkezési határidő: május 10.
Részletek és jelentkezés: Erős Ágnes

Nem ússzuk meg száraz lábbal!2023. június 16.: A füleskuvik nyomában a Szilas-patak mentén
A Budapest északi részén átfolyó Szilas-patakot több szakaszán is védett, vizes területek, lápok övezik. Ezek közül az egyik legszebb Kerepes határában, a patak forrásvidékén található. A délutáni séta során megismerkedünk e zöld sziget növényvilágával, naplemente után pedig a környéken költő, területüket kiáltozva őrző füleskuvikokat figyeljük meg. Az enyhe, kora nyári este (és egy kis átható illatú csalétek) lehetőséget ad a környékbeli éjjeli lepkék megfigyelésére is.

Részletek és jelentkezés: Herényi Márton2023. július 15-22.: Szőcei nyári tábor
Idén is szeretettel várunk benneteket az immár 36. alkalommal megrendezendő szőcei nyári táborunkba. Ezen az egy héten megismerkedhettek a tőzegmohás láprétek különleges állat- és növényvilágával, és részt vehettek terepi kutatómunkában, amely során felmérjük a rétek fontos, védett növényeit és lepkéit, valamint a réteket éltető rétegforrásokat. Emellett a lekaszált széna összegyűjtésével járulunk hozzá e különleges terület megőrzéséhez. Idén sem maradhatnak el a métázások, a közös sütés-főzés, csillagnézés, fürdés a Vadása-tóban, az éjszakába nyúló beszélgetések és az esti, gitározós éneklések. Ha érdekel a láprétek elvarázsoló élővilága, szeretnél egy hetet vidám, baráti társaságban eltölteni, és nem ódzkodsz a sátrazástól, akkor mindenképp várjuk jelentkezésedet!

Jelentkezési határidő késedelmi díj fizetése nélkül: június 15.

A táborral kapcsolatban érdeklődjetek Mecsnóber Melindánál (30/464-5939)!A(z) FTK hírei rovat összes cikke:

2023. 10. 30. FTK programajánló: 2023. ősz

2023. 03. 23. 36. Szőcei Kutató- és Természetismereti Tábor

2023. 02. 07. FTK programajánló 2023. tavasz

2022. 11. 03. Meghívó

2022. 10. 24. Meghívó

2022. 05. 09. 35. Szőcei Kutató- és Természetismereti Tábor

2022. 02. 12. FTK programajánló 2022. tavasz és nyár

2021. 05. 28. 34. Szőcei Kutató- és Természetismereti Tábor

2020. 05. 16. 33. Szőcei Kutató- és Természetismereti Tábor

2019. 08. 02. 2019. július 20-27.: 32. Szőcei nyári Kutató és Természetismereti Tábor

Ideart Az oldal 131 ms alatt készült el. Felhasználó: vendég